Rapunzel si mama Gothel

Am discutat aici și aici despre mama narcisică. Continuăm azi cu a treia parte a acestui text  care surprinde foarte bine comportamentele și atitudinile mamei cu narcisism. Efectele acestor comportamente asupra copiilor lor le voi discuta în postările viitoare, dar pentru o imagine de ansamblu găsiți informații aici.

 

“ Mama narcisică trebuie să fie tot timpul în centrul atenției  Această nevoie e trăsătură definitorie a narcisistului și mai ales a mamelor narcisiste pentru care copiii există cu scopul de a fi o sursă de atenție și adorație.  Mamele narcisiste pot crea situații ciudate în care pot fi centrul atenției: sărbătoriri, comemorări, comportamente nepotrivite contextului doar ca reflectorul să fie pe ele.

Încearcă mereu să pună reflectorul pe ea și să strice orice ocazie în care altcineva e în centrul atenției (mai ales dacă e vorba de copilul căruia i s-a desemnat rolul de țap ispășitor). Mamele narcisice mai în vârstă vor folosi limitările naturale ale vârstei pentru a fabrica drame, fie își neglijează sănătatea, fie fac lucruri care știu că le sunt dăunătoare. Asta le dă posibilitatea să-și “recupereze investiția” pe care au făcut-o atunci când și-au antrenat copiii pentru ca aceștia să le ofere toată atenția lor. Ești într-o poziție extrem de dificilă: chiar dacă nu ai ce să faci sau dacă au fost niște cauze care puteau fi evitate ușor, dacă nu îi oferi atenția și asistența ta, vei crea o imagine foarte negativă pentru cei din jur…

Mamele narcisice manipulează emoțiile pentru a se hrăni cu durerea celor din jur  Acest comportament bizar și bolnav e atât de comun mamelor narcisice încât copiii lor ajung să le numească “vampiri emoționali”. Spune și face lucruri cu singurul scop de a răni, tachinează în legătură cu lucrurile pentru care ai o sensibilitate aparte (uneori chiar cu un zâmbet pe buze…). Strecoară câte un comentariu răutăcios sau aduce în conversații subiecte care sunt dureroase pentru tine studiindu-ți foarte atent reacțiile. Se hrănește cu emoțiile tale.

O altă formă de vampirism emoțional e cea prin care combină comportamentul de căutare a atenției cu o dorință ca ceilalți să se simtă inconfortabil, să sufere… Pentru că deseori joacă rolul martirului, construiește drame fabricate cu grijă bazate pe milă de sine. Plânge și se lamentează că nimeni n-o iubește, că toată lumea e egoistă, că nu mai vrea să trăiască, mai bine ar muri și gata!

Mai mult și chiar mai ciudat, astfel de episoade pot gravita și în jurul tragediilor altor persoane, iar ea povestește cât de mult suferă prin…asociere…Plânge pentru drama cuiva care e, de fapt, drama unui om care nu o preocupa deloc cu 5 minute mai devreme…

Mereu își impune propria ei voință  Insistă ca lucrurile să meargă doar cum vrea ea tot timpul. Va manipula în orice mod să obțină ce-și dorește, chiar dacă obiectivul în cauză nu merită efortul sau dacă acest efort transcede limitele unui comportament normal. Va face orice îi stă în putință pentru a-ți arăta că ei nu îi spui NU.

E ego-centrică  Sentimentele, nevoile și dorințele ei sunt foarte importante, problemele ei necesită atenției imediată, ale tale pot aștepta. Dacă face ceva pentru tine, ți-o va aminti constant….de fapt nu va pierde nici o ocazie…și vei fi mereu dator… Se plânge constant, e un erou, un martir…chiar dacă situația ta sau a altora e mai grea, mereu ei îi este cel mai greu. Dacă încerci să-i arăți că și situația ta e grea, va trata argumentul tău ca și cum nu are de fapt nici o importanță “Eh, pentru tine e diferit, măcar…”

Pentru că e extrem de defensivă, dacă îndrănești să o critici va exploda cu furie, amenințări, violență. De altfel, toți abuzatorii folosesc frica drept un mijloc extrem de puternic de control al victimei, iar o mama narcisistă folosește frica fără nicio remușcare pentru a-și dresa copiii. Narcisiștii te dresează să îți fie frică de ei chiar și atunci când nu sunt prezenți, dar dacă îi dai tot ce vrea tot timpul, ești cruțat. Chiar și ca adulți, copiii mamelor narciciste simt încă frica aceea adânc implantată în sistemul lor. O mama narcisistă poate declanșa frică și doar cu o privire sau cu o tăcere. Copilul știe ce urmează…

Nu toți narcisiștii abuzează fizic, dar mulți o fac, deseori în modalități subtile și care, în mod evident, pot fi puse la îndoială. Le permite să-și ventileze furia cauzată de eșecul tău și, simultan, să te dreseze să-ți fie frică.  În familiile cu mai mulți copii, copilul de aur e încurajat să abuzeze țapul ispășitor. Pot, de asemenea, să abuzeze prin expunerea la violență. Dacă abuzează unul dintre copii, se asigură că și celălalt/ceilalți au văzut. A instalat frica fără să ridice mâna…

Dar….ATENȚIE la ce nu face niciodată! Nu-și asumă responsabilitatea pt conduita ei și nu o schimbă! În schimb, ca întotdeauna, e doar despre ea și aruncă responsabilitatea pentru consecințele comportamentului tău și pentru nefericirea ei tot pe tine. Iar acest comportament e, de fapt, o altă tactică de manipulare.

Dacă nu o ierți, tu ești persoana rea și lipsită de inimă, când mama ta se simte atââât de rău….”

VA URMA

 

    5 comentarii

  1. tiberiu lupoiu 4 ianuarie 2018 at 3:03 Răspunde

    felicitari pt postari ati pus pctul pe i.

  2. Gabriela 12 noiembrie 2018 at 23:44 Răspunde

    Este 100% mama… cat de exact este descrisa…

  3. tonitza 13 ianuarie 2020 at 10:12 Răspunde

    DA. Așa, exact așa a fost ea. Atât de tare m-a minimalizat, încât deși am 50 de ani, nu-mi voi reveni niciodată. Efectiv am simțit că și-a bătut joc de mine. Și de tata. Tata a făcut cancer și a murit.

    • Florin C 19 ianuarie 2020 at 21:09 Răspunde

      Da cunosc astfel de cazuri , socrul meu a murit de asemenea de cancer, problema mea este ca am doi copii care sunt in pericol, nu stiu cum să fac fata situatiei , deoarecere sotia mea a intors f multi oameni impotriva mea , am fost denigrat , ….etc , cei care treceti s-au a-ti trecut prin asta fugiti cat puteti pentru linistea voastra sufleteasca .

  4. Liliana Dumitru 18 februarie 2021 at 15:43 Răspunde

    Super articol
    Multumesc

Lasă un comentariu