rapunzel si mama gothel

Descrierea mamei narcisice pe care o găsiți mai jos e un text preluat de aproape toate site-urile care se ocupă de problematica părinților narcisici și efectele asupra copiilor lor. Textul poate fi folosit pentru uz necomercial, așa că l-am tradus de-aici, pentru că surprinde foarte bine comportamentele și atitudinile mamei cu narcisism. Efectele acestor comportamente asupra copiilor lor le voi discuta în postările viitoare, dar pentru o imagine de ansamblu găsiți informații aici.

Pentru că e un text extrem de lung, articolul va apărea într-o serie de 4 postări.

“Pentru tot ce face există o scuză  Există mereu o scuză la îndemână sau o explicație. Actele de cruzime sunt îmbrăcate în termeni drăgăstoși. Acțiuni ostile le prezintă ca grijă pentru binele tău. Critica și jignirile sunt deghizate în îngrijorare. Vrea doar ce-i mai bine pt tine!!! Vrea doar să te ajute!!!

Rareori va spune cu subiect și predicat că ești inadecvat(ă). În schimb, de fiecare dată când îi spui că ai făcut ceva bun/bine va veni cu ceva ce fratele/sora/altcineva a făcut ceva care clar era și mai bun/bine. Sau te ignoră pur și simplu…însă în scurt timp va lansa o remarcă ironică sau plină de cruzime doar așa…ca să nu ți-o iei în cap.

Multe din critici sunt doar prin comparație. Îți va spune ce minunat(ă) e X sau ce bine s-a descurcat într-o anumită situație (situație cu care și tu te-ai confruntat!) sau ce părere bună are despre ei. Judecarea contrastului îți aparține….

Ți-a dat de înțeles că nu ești destul de bun(ă) fără să spună o vorbă. Va fura plăcerea dintr-o realizare a ta felicitându-te pe un ton furios sau invidios…cum ai putea să confrunți pe cineva cu privire la …tonul vocii sale sau la privirea disprețuitoare? Dar odată ce te-a antrenat, poate promite pedepse teribile fără să scoată o vorbă. Doar dintr-o privire.

Așa că mereu ți-e frică, mereu greșești și niciodată nu poți să spui sigur de ce.

Pentru că abuzul este parte a unei campanii de control de-o viață și pentru că are foarte mare grijă să-și raționalizeze abuzul, e foarte dificil să explici altora ce e atât de rău și de confuzant. Are, de asemenea, foarte mare grijă la momentele în care își exersează abuzul.  E foarte secretoasă, o caracteristică a tuturor abuzatorilor (“Noi nu ne spălăm rufele în public”) și te va pedepsi dacă vei spune altora ce-a făcut. Momentele în care atacă sunt alese cu grijă astfel ca nimeni să nu poată interveni, să nu-i poată vedea comportamentul și, de obicei, se prezintă în public într-o altă lumină. Te va denigra în fața altora, dar își va ambala întotdeauna bârfa în aparența grijii, afecțiunii și înțelegerii (“Vai, îmi pare atât de rău pentru ea. Pare că îi este tare greu să facă față, dar chiar nu știu ce să fac…”)

Ca o consecință, majoritatea copiii narcisiștilor susțin că aproape nimeni nu îi crede. Din păcate chiar și unii terapeuți, datorită caracterului confuz al acțiunilor și nevoii de a apăra un părinte (cel mai adesea și ei sunt părinți) vor sări în apărarea narcisitului, întărind sentimentul de izolare și neajutorare (Ești sigur că asta a intenționat?)

Nu respectă limitele personale Te simți ca o extensie a ei. Poate discuta despre tine cu alții în prezența ta și poate împărtăși detalii stânjenitoare mai ales dacă asta îi servește ca să-și demonstreze devotamentul și matiriul. Deschide corespondența, te urmărește, pune întrebări indiscrete prietenilor tăi, nu respectă nicio formă de intimidate. Face frecvent lucrurile pe care în mod expres o rogi să nu le facă și face astfel de lucruri fără jenă.  Va vrea să sape mai ales în sentimentele dureroase și caută mereu informație pe care o poate folosi împotriva ta.

Orice tentativă de autonomie din partea copilului este întâmpinată cu rezistență. Dacă cumva ceri…haine potrivite vârstei, control asupra propriei tale vieți, anumite drepturi … ești dificil(ă) și îți va ridiculiza “independența”.

Are favoriți Cel mai adesea mama narcisică va alege unul dintre copii drept copilul de aur, iar pe celălalt/ceilalți îi va pune în rolul de țapi ispășitori. Se va identifica cu copilul de aur și îi va oferi numeroase privilegii atâta vreme cât acesta face exact ce vrea ea. Este răsfățatul familie, toată lumea trebuie să aibă grijă de el. În același timp, țapul ispășitor nu are nevoi, dar duce în schimb în spate tot ce-I greu.  Copilul de aur e fără greșeală. Țapul ipsășitor greșește mereu. Această dinamică crează o ruptură între frați, iar această ruptură va fi alimentată de mamă prin minciuni sfruntate și favoritism.

Copilul de aur va apăra mama și va perpetua indirect abuzul prin găsirea de motive de învinovățire a țapului ispășitor pentru acțiunile mamei”.

-VA URMA-

 

Lasă un comentariu