Pe mine Cartea de Identitate a Sandei Nicola m-a șocat. În prima fază.  E o carte brutală, asumată, curajoasă. Mai mult, pentru posesorul unui blog nesemnat, cartea asta vine cumva… ca o palmă peste ceafă.

În Carte de Identitate, Sanda își pune, cu curaj și generozitate, sufletul pe tavă. Fiecare găsește, în funcție de propriile lentile, sensuri și învățăminte. Găsești sigur ceva ce ai nevoie, iar uneori ceva la care nici măcar nu știi că ai tânjit…

Vorbește Sanda…efervescent, colorat, brutal…despre încercările la care a supus-o viața de jurnalist și de femeie, de fiică și mamă și vorbește pe limba oricui, pe limba mea și a ta, a lui și a ei, cu un firesc care dezarmează și sparge defense cu lejeritate.

Își expune acolo durerile, nesiguranța și îndoielile și, ca printr-o magie, propriile tale ziduri, minciuni sau amăgiri, propriile tale straturi în care ți-ai învăluit durerea, frica sau dezamăgirea devin tot mai fragile și se surpă tot mai ușor.

Și-atunci vezi tot mai clar toate felurile în care nu ți-ai acceptat durerea, toate felurile în care te-ai mințit, toate felurile în care ai mințit, toate felurile în care ai făcut rău sau ți-ai făcut rău.

M-am simțit ca Baba Dochia citind cartea Sandei Nicola. De la o pagină la alta, m-a făcut să mă mai lepăd de-un strat, să mă uit mai adânc înauntrul meu, să mă mint mai puțin și să mă privesc cu o mai mare onestitate.

Admir mult curajul cu care Sanda Nicola a scris această carte…atipică și poate ușor neverosimilă. Când toți suntem obsedați să fim plăcuți, admirați, când ne verificăm telefoanele compulsiv în speranța unui nou Like pe rețele sociale, e neverosimil ca cineva…un om pe care-l cunoaște o țară întreagă… să vorbească deschis și asumat despre nesiguranțele și durerile lui.  Pentru mine, Carte de Identitate e și o încercare de a iniția un dialog, de a invita la exerciții similare de auto-dezvăluire, de a aduce în agora dureri și îndoieli pe care toți le-am trăit.  Da, și asta e șocant cumva în cartea Sandei…universalitatea experiențelor…. dacă vreți. Sunt experiențe în care fiecare dintre noi ne putem regăsi, de la disfuncționalitatea relațiilor din familie, la disfuncționalitățile sociale și politice pe care le trăim.

Vă recomand din suflet să răsfoiți…cea mai voluminoasă carte de identitate despre care veți fi auzit…392 de grame și 190 de pagini de autenticitate.

Lectură plăcută!

 

Lasă un comentariu