Bine v-am regăsit după o absență (justificat) de lungă… Trăiesc cu speranța că-mi voi regăsi ritmicitatea de publicare. Pentru noi toți a fost o vâltoare, să sperăm ca se mai liniștesc apele…

Revin cu un articol despre diferențierea narcisism sănătos-narcisism patologic. Editura Trei a publicat recent cartea lui Len Sperry, Tulburările de personalitate din DSM 5 (aka Manualul de Diagnostic al Bolilor Mentale).

În descrierea tulburării de personalitate narcisice, Sperry face o comparație care cred că poate fi foarte utilă cititorilor acestui blog, celor aflați într-o relație cu a astfel de persoană sau care descoperă la ei înșiși anumite trăsături care ar putea sugera o forma de narcisism. Este, deci, comparație între ceea ce Sperry numește „stil de personalitate” și tulburarea de personalitate, o diferențiere necesară pentru a ști cu ce avem de-a face (în noi înșine sau în cazul altora). De altfel, am explicat aici cum narcisismul apare pe un continuum. Translatând…stilul de personalitate se află la extrema sănătății, iar tulburarea de personalitate la extrema patologiei. Poate în acest fel ne uităm cu o lentilă mai corectă și evaluăm mai acurat comportamentul nostru sau al altora.

Astfel, persoanele aflate pe acest continuum se poartă diferit în următoarele cazuri…

Stilul de personalitateTulburarea de personalitate
Deși vulnerabili emoțional față de evaluările negative/reacțiile celorlalți, pot gestiona elegant aceste momente.Reacționează la critici cu trăiri de furie, stres sau umilire (chiar dacă nu le exprimă).
Perspicace în relațiile cu ceilalți, folosind punctele tari și avantajele acestora pentru a-și atinge propriile obiective.Exploatatoti din punct de vedere interpersonal, profitând de ceilalți pentru a-și atinge propriile scopuri.
Își pot face reclamă cu energie propriei persoane, ideilor și proiectelor lor.Sentiment grandios al importanței personale.
Tind să fie competitori abili, cărora le place să ajungă în vârf și să rămână acolo.Consideră că problemele lor sunt unice și pot fi înțelese doar de oameni speciali.
Se pot vizualiza pe ei înșiși ca fiind cei mai buni sau cei mai împliniți în domeniul lor.Preocupați de fantezii de succes nelimitat, putere, strălucire, frumusețe sau dragoste ideală.
Cred în ei înșiși, în abilitățile și unicitatea lor, dar nu solicita tratament sau privilegii speciale.Au un sentiment de îndreptățire și așteptări nejustificate de a primi un tratament în mod special favorabil.
Acceptă realizările, aprecierea și admirația, cu grație și stăpânire de sine.Solicită atenție și admirație constante.
Au o fină conștientizare a gandurilor și emoțiilor lor și o oarecare conștientizare a gândurilor și emoțiilor altor persoane.Lipsă de empatie, incapacitatea de a recunoaște și a trăi ce simt ceilalți.
Se așteaptă ca ceilalți să îi trateze bine în orice moment.Preocupați de trăiri de invidie.

Sper să vă fie de folos această diferențiere. Și, ca de obicei…

Rămâneți aproape…mai ales de voi înșivă…

Sursa: Sperry, L. (2018), Tulburările de Personalitate din DSM 5- Evaluare, Conceptualizare de caz și tratament

    Un comentariu

  1. Brindusa 29 decembrie 2020 at 11:51 Răspunde

    Destul de clar articolul. Multumim pentru tot ceea ce scrieti!

Lasă un comentariu